Spaghetti, co to takiego?

Oprócz pizzy najpopularniejszym daniem kuchni włoskiej jest z pewnością spaghetti. Ten słynny makaron robi furorę na całym świecie. Nie ma osoby, która pogardziłaby tym wspaniałym daniem. Nawet największe niejadki wśród dzieci się nim zajadają. Nie dość, że jest pyszne i pożywne to proste i szybkie w przygotowaniu. Spaghetti jest to rodzaj długiego, cienkiego makaronu w postaci nitek. Wyprodukowany na bazie twardej odmiany mąki pszennej tzw. durum. Tym słowem nazywane są także przygotowywane z niego potrawy. Tak naprawdę możemy do niego dobrać dowolne dodatki. Doskonale sprawdzi się w połączeniu z różnego rodzaju warzywami, grzybami, pastami, sosami, czy krewetkami.

Spaghetti bolognese

Najbardziej popularny jednak jest spaghetti bolognese przepis jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności do gotowania. Wywodzi się z włoskiego miasta Bolonia, stąd też jego nazwa. Przyrządza się go z wielu rodzaju mięs, najpopularniejsze jednak są wołowina lub wieprzowina. Mięso należy zmielić lub kupić zmielone w sklepie, tak będzie najprościej. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Następnie przygotowujemy sos, najlepszy jest domowy, chociaż wielu z nas sięga po gotowca ze słoika lub torebki. Na rozgrzanej patelni smażymy wcześniej przygotowane mięso. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę włoszczyznę, czyli marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże pomidory lub jak wolimy, z puszki. By nadać potrawie południowego charakteru, możemy dodać niewielką ilość czerwonego wina. Całość gotujemy na wolnym ogniu, przyprawiamy do smaku oregano, które współgra z pomidorami. Musimy pamiętać, że prawdziwy włoski sos składa się głównie z mięsa, warzywa to tylko dodatki, z którymi nie możemy przesadzić. W międzyczasie gotujemy makaron. Po wszystkich tych czynnościach rozkładamy spaghetti na talerzach i polewamy go mięsnym sosem. Podajemy ze startym na tarce parmezanem. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii lub mięty.