Odpowiedni wybór mięsa ma duże znaczenie dla smaku niektórych dań. Przykładowo, biała kiełbasa kojarzy się głównie z potrawami wielkanocnymi, takimi jak żurek, ale oczywiście można ją przyrządzać też na wiele innych sposobów. Jak w zasadzie powstaje jednak ten wyrób mięsny? Przeczytaj tekst, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat produkcji białej kiełbasy.
Skład i obróbka białej kiełbasy
Wbrew pozorom, biała kiełbasa powstaje z czerwonego mięsa, a konkretnie z wieprzowiny. Zdarza się również, że w jej składzie znajduje się wołowina. Poza mięsem, do wyrobu dodaje się odpowiednie przyprawy. Najważniejszym czynnikiem wpływającym jednak na charakterystyczne cechy białej kiełbasy jest sposób jej obróbki. Mowa o parzeniu – to właśnie temu procesowi poddają ją zakłady przetwórstwa mięsnego. Herold to przykład firmy tego typu. Biała kiełbasa może być lekko różowa, jeśli w jej składnie znajduje się więcej mięsa, bielsza z kolei, jeśli ma dużą zawartość tłuszczu. Po ugotowaniu natomiast powinna być szara. Różowa barwa może wskazywać również na użycie konserwantów przez producenta. Warto zwracać uwagę na te kwestie, aby kupić wyroby wysokiej jakości.
O czym pamiętać, kupując białą kiełbasę?
Przed zakupem białej kiełbasy, zdecydowanie warto upewnić się co do jej wysokiej jakości. Dobrą opcją jest czytanie składów na opakowaniach. Co do zasady im jest on krótszy, tym lepiej. Dobra kiełbasa powinna zawierać mięso i przyprawy, bez nadmiaru dodatkowych substancji chemicznych. Na jej jakość może też oczywiście wskazywać kolor. Ciemniejsza barwa kiełbasy informuje zwykle o mniejszej zawartości tłuszczu. Niewątpliwie warto też korzystać z oferty zaufanych sklepów mięsnych. Gdańsk to przykład miasta, gdzie można je znaleźć. Białą kiełbasę przyrządza się na wiele sposobów – od gotowania, przez grillowanie, aż po zapiekania z dodatkami. Warto zapoznać się z przepisami, jednak należy pamiętać też o tym, że jakość mięsa ma duże znaczenie dla smaku potrawy. Z tego powodu najlepiej pozyskiwać je z zaufanych źródeł. Często będzie się to wiązało oczywiście z wyższą ceną, jednak nierzadko warto zapłacić więcej, aby uzyskać aromatyczne produkty o bogatym smaku, które nie będą miały negatywnego wpływu na zdrowie spożywających je osób.