Krewetki to skorupiaki zamieszkujące wszystkie rodzaje środowiska wodnego, przy czym zdecydowaną większość z nich stanowią gatunki morskie. Pomimo tego, że ich wygląd może na pierwszy rzut oka odrzucać – zwłaszcza osoby, które nie przywykłych do kulinarnych eksperymentów – wiele gatunków zaliczanych jest do owoców morza i wykorzystywanych w celach konsumpcyjnych. Co więcej – dla wielu osób są przysmakiem o niebywałych wręcz walorach. Przepisów na krewetki jest mnóstwo. Można traktować je jako samodzielny przysmak (na przykład podsmażone na czosnkowym maśle bądź też smażone w panierce na głębokim tłuszczu), często też dodawane są do makaronów, ryżów czy kasz. Świetnie sprawdzą się zarówno w wersji łagodnej, jak i pikantnej. I to właśnie pikantne krewetki chcielibyśmy wam dziś zaproponować.
Przepis na krewetki pikantne chilli z grilla
Grillowane krewetki są nie tylko pyszne i pięknie prezentują się na talerzu. Są też dosyć proste i szybkie w przygotowaniu. W wersji pikantnej zadowolić powinny wszystkie osoby, które cenią sobie ostre smaki. Tak przyrządzone krewetki stanowić mogą zarówno przystawkę, jak i danie główne.
Do przygotowania pikantnych krewetek z grilla potrzebować będziesz: kilka dużych oczyszczonych krewetek (według uznania), suszonej papryczki chilli, 2 łyżek oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, garść natki pietruszki oraz sól.
W pierwszej kolejności dość drobno posiekaj natkę, papryczkę chilli i czosnek. Następnie dodaj do nich oliwę oraz sok z cytryny i wymieszaj. Dopraw solą do smaku. W tak przygotowanej marynacie zanurz i dokładnie obtocz krewetki, następnie zaś wstaw je do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie krewetki nabić można na patyczki szaszłykowe i ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Powinno się opiekać je około dwóch – trzech minut z każdej strony.
Krewetki w tej wersji przygotować możemy oczywiście również na prawdziwym grillu. Takie danie z całą pewnością stanowić będzie ciekawą alternatywę dla klasycznych kiełbas czy karkówki.