Na co zwracać uwagę wybierając catering na imprezę?

Coraz więcej dużych imprez rodzinnych nie odbywa się w domu. To już nie te czasy kiedy zapraszaliśmy do domu 50 osób na komunię, chrzciny, urodziny. Teraz większość imprez odbywa się w restauracjach. Jednak nic nie zastąpi rodzinnej atmosfery i swobody we własnym domu. To nie oznacza, że musimy wziąć tygodniowy urlop i gotować po 12 godzin na dobę. Wiele restauracji posiada w swojej ofercie taki punkt jak obsługa cateringowa imprez. Istnieją także firmy wyspecjalizowane w tej dziedzinie, a także jednoosobowe firmy, w których jedna kucharka przygotuje wszystkie dania. W pierwszej kolejności należy określić liczbę gości.

 

Jeżeli to będzie do 20 osób to warto poszukać w najbliższej okolicy zaufanej osoby, która ma na koncie przygotowanie co najmniej kilku imprez dla rodziny i znajomych. Zaletą takiej opcji jest możliwość wybrania składników, z których zostaną przygotowane dania, a także ustalenie indywidualnego menu. Takie kucharki traktują to jako dodatkową działalność, a większości mają duże doświadczenie, przygotowują wszystkie dania – od mięs po ciasta. Jeżeli planujemy więcej osób to wybierając restaurację lub firmę cateringową także kierujmy się opiniami. Zasadą jest także, że najtaniej nie znaczy najlepiej. Warto wpisać w wyszukiwarkę nazwę firmy aby upewnić się, że nie ma na koncie zatrucia (takie komunikaty są ogłaszane przez służby sanitarne). Najpewniejsze będą sprawdzone miejsca, polecane nie tylko przez osoby na forach internetowych, ale także przez rodzinę, znajomych, sąsiadów.