Owsianka – królowa śniadań

Owsianka to bardzo zdrowy posiłek. Świetnie sprawdza się na dobre rozpoczęcie dnia, czyli śniadanie. Jest bardzo pożywna, zdrowa i przede wszystkim pyszna. Dla wielu z nas owsianka kojarzy się z szarą papką z dzieciństwa, jedzoną raczej z rozsądku niż z walorów smakowych. Warto obalić taki mit. Owsianka wcale nie musi być niedobra i nudna. Możemy ją przygotować na wiele sposobów i codziennie zajadać odkrywając jej smaki na nowo. Ta potrawa nie tylko pomaga w zachowaniu zdrowia organizmu, odpowiedniej wagi ciała, ale także pięknego wyglądu naszej cery. Jeżeli nie mamy dużo czasu o poranku warto przygotować owsiankę z płatków owsianych błyskawicznych.

Błyskawiczna owsianka – patent na dobry początek dnia.

Owsianka z pomarańczą

Składniki:
• 1 szklanka mleka ( najlepiej bez laktozy)
• ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
• ½ łyżeczki kristolu
• 1 pomarańcza
• 2 kostki czekolady
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Do miski wsypujemy płatki owsiane i zalewamy zagotowanym mlekiem dodajemy kristol i mieszamy. W międzyczasie obieramy pomarańcza i kroimy na drobniejsze kawałki. Po 5 minutach dodajemy kawałki pomarańcza do owsianki. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę i posypujemy nią nasze danie. Smacznego.

Owsianka z bakaliami polana miodem

Składniki:
• 1 szklanka mleka
• ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
• 6 orzechów włoskich
• 6 migdałów
• 2 suszone morele
• Ok. 15 rodzynek
• 2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Do miski wsypujemy płatki owsiane błyskawiczne i zalewamy je zagotowanym mlekiem. Kroimy drobno orzechy , migdały oraz morele ( możemy użyć do tego specjalnej maszynki). Następnie wsypujemy je do miski z owsianką i mieszamy. Po wierzchu posypujemy rodzynkami i polewamy miodem. Smacznego.

Jak widać przygotowanie owsianki wcale nie jest trudne i czasochłonne. Możemy dodać do niej takie dodatki na jakie tylko przyjdzie nam ochota. Tak pożywne śniadanie doda nam mnóstwo energii na początek dnia.