Poznajemy smaki Cypru.

Cypryjskie przysmaki, których musisz spróbować.

Cypr to nie tylko Halloumi, które jest bogactwem narodowym tego kraju. To także inne smaki. Kuchnia cypryjska jest różnorodna i bardzo kolorowa. Tak jak wszystkie narody śródziemnomorskie i Cypryjczycy kochają dobre jedzenie. Celebrują posiłki i traktują je jako okazję do wspólnych spotkań. Kiedy poznajemy smaki Cypru to odkrywamy w nich wpływy kuchni: greckiej, tureckiej, arabskiej, a nawet angielskiej.

Dania główne.

Obfitują w smażone warzywa, fasolę w sosie i pilawu z razowej mąki. Typowe cypryjskie danie to afelia, czyli wieprzowina marynowana w czerwonym winie i pieczona w piecu z ogromną ilością ziół i przypraw. Dolmades są podobne do polskich gołąbków, ale dla odmiany farsz z ryżu i mięsa zawija się w liście winogron. Cypryjczycy jedzą dużo koziego mięsa np. hiromeri i jagnięciny. Ta ostatnia króluje we flagowym daniu zwanym kleftiko i jest pieczonym mięsem z warzywami. Soulva to pieczone kawałki mięsa jagnięcego i wieprzowego, które opieka się na nad węglem. Zupy są bardzo popularne, a najbardziej oryginalną jest avgolemono, czyli wywar przyrządzony na bazie jaj i cytryny. Śmiało porównywany do naszego rosołu, ze względu na duże właściwości odżywcze. Trahana to zupa na bazie zboża i sfermentowanego mleka. Oczywiście nie może też zabraknąć musaki, czyli zapiekanki z warzyw, z dodatkiem mięsa wołowego lub jagnięcego i sera.

Zakąski.

Hollumi podawane jest na tysiące sposobów. Na słono i na słodko. Popularne są eliotti, czyli chlebowe placki z oliwkami i maczane w humusie, czyli purée z ciecierzycy. Innym rodzajem chlebowego placka jest pita, którą można jeść w towarzystwie wędzonych kiełbasek loukanika. Cypryjczycy zapiekają bakłażany, pomidory a paprykę często nadziewają ryżem, mięsem i ziołami. Jedzą też małe ślimaki duszone w sosie pomidorowym oraz używają często tahini-sosu z ziaren sezamu.

Desery.

Baklawy nie trzeba przedstawiać. Znają ja wszyscy i zawsze rozkoszują się cudownym połączeniem ciasta, miodu i pistacji. Bourekia to paszteciki na słodko, nadziewane twarogiem połączonym z miodem. Podobnie jak kolokotes-słodkie pierożki z rodzynkami i dynią. Desery to także suche galaretki, które oprósza się pudrowym cukrem. Powstają z cukru, skrobi i owocowego soku.

Kawa i trunki.

Mała czarna to najbardziej popularna kawa na Cyprze. Jest trochę podobna do kawy tureckiej i najczęściej podaje się ją z cypryjskimi galaretkami na słodko. Wina, piwo i pomarańczowy likier Filfar to najbardziej popularne trunki cypryjskie.