Proste słodkości

Wielu osobom wydaje się, że pieczenie ciast i przygotowywanie innych słodkości jest niezwykle skomplikowane i o wiele trudniejsze niż przygotowywanie innych potraw. W rzeczywistości być może naprawdę pieczenie wymaga większej uwagi i wprawy, ta jednak dość szybko powinna się w nas wyrobić. Aby się nie zniechęcić warto rozpocząć od przepisów prostych. Jeśli od razu skoczymy na głęboką wodę możemy odnieść porażkę i całkowicie zrezygnować.

Proste ciasteczka z 3 składników

Istnieje wiele prostych przepisów, dzięki którym nawet najbardziej niedoświadczone osoby będą w stanie przyrządzić pyszne słodkości. Takie przepisy sprawdzają się także między innymi wówczas, gdy mamy niespodziewanych gości, albo po prostu wtedy, gdy domowników nachodzi niespodziewana ochota na wypieki. Warto więc poznac kilka przepisów, do których wykonania potrzebujemy niewielu składników, które zazwyczaj mamy „pod ręką”. Takim przepisem może być przepis na ciasteczka, do których wykonania potrzebne nam będą wyłącznie trzy składniki. Takich przepisów znaleźć możemy zresztą całkiem sporo. Najprostrze ciasteczka wykonamy jednak przy użyciu masła, mąki oraz cukru (bądź cukru pudru), najlepiej w proporcjach 3 – 2 -1, to znaczy 300g masła, 200g mąki oraz 100g cukru. Pierwszym krokiem jest ubicie masła z cukrem – powstać powinna w wyniku tej czynności gładka, jednolita masa. W następnym kroku dodac musimy makę i ciasto miksować tak długo, aż powstanie kruszonka. Takie ciasto przekładamy na stolnice i zagniatamy. Ma ono przybrac postać długiego wałka, na przykład w kształcie prostokatu. Następnie na papierze do pieczenia wysypać musimy cukier i obtoczyć w nim gotowe ciasto. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy następnie do lodówki na około trzydzieści minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki odwijamy je z folii i kroimy na około 1 centymetrowe kawałki. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie są gotowe do spożycia, przygotowanie i pieczenie trwa więc około godziny.