Spaghetti po bolońsku

Któż z nas nie lubi potraw włoskiej kuchni? Pizza, lasagne czy spaghetti to dania, które królują w licznych restauracjach, knajpach ale również w naszych domach. Często przyrządzamy włoskie potrawy dla naszej rodziny lub przyjaciół. Korzystamy przy tym z oryginalnych dodatków, świeżych ziół a podajemy z dodatkiem znakomitego włoskiego wina. Często jednak samodzielne przygotowanie makaronu z sosem bolońskim bywa trudne ponieważ nie wiadomo dokładnie jakich składników użyć oraz w jakich proporcjach. Warto zatem skorzystać z dobrego przepisu, który gwarantuje to, że potrawa się uda oraz że będzie pyszna. Przepis na pyszny makaron z sosem bolognese możesz wykorzystać w kuchni zawsze wtedy kiedy tylko masz ochotę na coś smacznego i włoskiego.
Możesz użyć tutaj ulubionego makaronu i wina, które szczególnie Ci smakuje. Do sosu możesz również dodać odrobinę przecieru pomidorowego, który uwydatni smak całej potrawy.

Składniki

Do przygotowania makaronu z sosem bolognese potrzebujesz następujących składników: 80 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 30 dag wędzonego boczku, paczkę ulubionego makaronu, kilogram dojrzałych pomidorów, trzy cebule, dwie marchewki, trzy łodygi selera naciowego, 350 ml czerwonego wina, 300 ml śmietany, kilka łyżek oleju do smażenia, łyżeczkę cynamonu oraz sól i pieprz do smaku.

Przepis

Zacznij od sparzenia pomidorów, obrania ze skórki i pokrojenia na ćwiartki. Obierz marchewki i cebule. Cebule pokrój w kostkę a marchewki drobno posiekaj. Posiekaj również łodygi selera. W garnku rozgrzej olej, wrzuć boczek, cebulę, seler i marchew. Podsmaż na małym ogniu, często mieszając.
Dodaj mięso, rozdrobnij, smaż do momentu aż uzyska brązowy kolor. Wówczas dodaj pomidory, cynamon, wino i świeżo zmielony pieprz.
Gotuj przez pół godziny, wlej śmietanę i gotuj pod przykryciem przez dwie godziny na małym ogniu.
Makaron ugotuj według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, nałóż na talerze i obficie polej przygotowanym wcześniej sosem.