Każdy rodzic marzy, aby jego dziecko miało pełne, zdrowe zęby i odpowiednio się odżywiało. Jednak, jak wprowadzić zbilansowaną dietę bez zbędnej ilości cukru, kiedy z telewizorów, komputerów i plakatów rozwieszanych na mieście krzyczą reklamy słodzonych napojów i pełnych chemicznych składników przekąsek?
O to, co je nasz maluch i my sami, trzeba dbać od początku. Odpowiednio dobierane naturalne produkty i składniki posiłków to przepis na zdrowy rozwój i prawidłową sylwetkę. Można wziąć się też za czekoladki. Ekologiczne słodycze to dobra alternatywa dla tradycyjnych ciastek i cukierków.
Rozwój medycyny i dietetyki spowodował, że u coraz większej ilości z powodzeniem ludzi rozpoznawane są nietolerancje różnych związków występujących w pokarmach. Jeżeli zauważymy, że dziecko źle reaguje na jakieś składniki jedzenia, warto zrobić szczegółowe badania i dowiedzieć się gdzie leży problem.
Nawet jeżeli okaże się, że maluch nie może spożywać laktozy lub ma celiakię, na rynku obecnych jest już wiele towarów zastępczych. Bezglutenowe słodycze czy makarony i sojowe mleko oraz jogurty kupimy w każdym większym markecie.