Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym to świetna propozycja nie tylko na niedzielny obiad. Kuchnia polska jest na tyle bogato wyposażona w wszelakie przepisy, iż ten przepis idealnie wpisze się nasze domowe menu. Delikatny śmietanowy sos świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsa wieprzowego, a pieczarki będą uzupełnieniem całości. Przepis przygotuje zarówno średniozaawansowany, jak i początkujący kucharz. Dobrym uzupełnieniem dania będzie idealne dobrane wino do wieprzowiny. Zobacz propozycje win na wybieramwino.pl.

Przepis dla 3 osób.

Składniki:

400-500g polędwiczek wieprzowych
2 cebule dymki lub 1 cebula cukrowa
1 pęczek szczypiorku z cebulki siedmiolatki
250-350ml bulionu roślinnego lub mięsnego
1-2 ząbki czosnku
1,5 łyżki masła lub oleju kokosowego
2-3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy do smaku

Mięso przed doprawieniem lekko rozbić drewnianym tłuczkiem. Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem, posypać niewielką ilością ziela angielskiego i liściem laurowym. Wstawić mięso na kilka godzin (pod przykryciem) do lodówki by się zamarynowało.

W trakcie zamarynowania skroić w kostkę całą cebulę wraz z połową szczypiorku. Danie ma mieć intensywny smak. Dodatkowo można wkroić jeden lub dwa ząbki czosnku w trakcie podsmażania cebuli. Gdy cebula lekko zeszkli się, można zacząć smażyć przyprawione mięso. Ważne jest by garnek, w którym będziemy smażyć wieprzowinę, był nieco głębszy, gdyż podczas dalszego gotowania będzie potrzebna większa pojemność naczynia.

Polędwiczki należy tak dusić do kilku minut. Mają one się lekko zarumienić, ale nie spalić. Po podduszeniu możemy mięso zalać rosołem, który uprzednio naszykowaliśmy do dalszego przetworzenia. Tak zalaną wieprzowinę podduszamy kolejne kilka minut, aż do nabrania miękkości przez mięso. Powinno ono być łatwe do rozdzielenia pod naciskiem widelca, ale też nie powinno rozpadać się.

Zagęszczenie sosu musimy przeprowadzić ostrożnie, gdyż jego prawidłowe zabielenie jest kluczem do sukcesu. Najlepiej odlać trochę płynu podczas gotowania do szerokiego kubka, w którym zmieścimy małą trzepaczkę lub drewniany koziołek. Do odlanego płynu możemy wtedy dodać śmietanę i łyżkę mąki, po czym musimy je energicznie “roztrzepać” by nie zrobiły się grudki. Jeśli uda nam się uzyskać jednolitą konsystencję to możemy śmiało dolewać taką mieszankę do naszego sosu. Musimy pamiętać, że w trakcie dolewania rosołu rozrobionego z mąką i śmietaną, trzeba mieszać energicznie w garnku, w którym prużą się już nasze polędwiczki. Gaz należy zmniejszyć na średni, by nie przypalić sosu.

Tak przygotowane polędwiczki możemy śmiało podawać z młodymi ziemniaczkami lub kluskami śląskimi. Na koniec całe danie można posypać resztą szczypiorku, który został nam z krojenia.

Smacznego!