Co mają w składzie torty wegańskie?

Dieta wegańska wyklucza nie tylko mięso i ryby, ale wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mleko i jego przetwory, jaja oraz miód. Na szczęście weganie nie muszą odmawiać sobie słodyczy, a przy odrobinie wysiłku jak najbardziej możliwe jest również przygotowanie wersji wege tradycyjnych wypieków takich jak torty. Jakich składników używa się do ich wykonania? Sprawdzamy.

Roślinny biszkopt, czyli czym zastąpić jajka? 

Jak powszechnie wiadomo, podstawą każdego tortu jest biszkopt, a podstawą każdego biszkoptu – dobrze ubite jajka. Czym można je zastąpić, by uzyskać równie puszystą konsystencję i niepowtarzalny, delikatny smak? Propozycji jest przynajmniej kilka:

  • siemię lniane (2 łyżki zmielonych nasion połączone z 3 łyżkami wody zastępują 1 jajko);
  • nasiona chia (1 łyżka nasion plus 3 łyżki wody równa się jedno jajko);
  • aquafaba – czyli płyn po gotowaniu nasion strączkowych (3 łyżki płynu to zamiennik jajka);
  • ocet jabłkowy połączony z mlekiem sojowym.

Warto poeksperymentować z zamiennikami jajek i ich proporcjami, by uzyskać optymalny efekt w postaci puszystego biszkoptu. W wersji roślinnej do ciasta dodaje się czasem również olej roślinny, a by tort był zdrowszy, biały cukier można zastąpić trzcinowym lub ksylitolem, a mąkę pszenną pomieszać z orkiszową – podpowiada pracownik Cukierni Warszawskiej Camargo na Starym Mieście i Żoliborzu.

Wegańskie kremy i dodatki 

Gdy biszkopt jest już gotowy, czas przygotować krem i dekoracje. Tutaj można już bardziej zaszaleć, używając ulubionych składników – wszelkich owoców w wersji świeżej lub w postaci dżemu czy konfitury, czekolady bądź kakao, orzechów, rodzynek, daktyli i innych bakalii. Blaty biszkoptu można nasączyć wodą z sokiem cytrynowym, herbatą lub alkoholem, wedle upodobań.

Największym problemem jest zastąpienie tradycyjnej bitej śmietany, bez której wiele osób nie wyobraża sobie tego wypieku. W tortach wegańskich jej rolę gra najczęściej gęste mleczko kokosowe z puszki (powinno spędzić przynajmniej jedną noc w lodówce), które po prostu ubija się mikserem. Do stworzenia kremu można także użyć śmietanki sojowej, zmiksowanych nerkowców albo wegańskiej margaryny (niewzbogacanej wit. D pochodzenia zwierzęcego) – kupionej w sklepie lub własnej produkcji.

Jak się okazuje, torty wegańskie mogą być nie tylko równie smaczne, ale i piękne jak te tradycyjne. Z powodzeniem sprawdzą się na uroczystych przyjęciach, a także na co dzień, jako pyszny słodki deser dla weganina.