Gdy chcemy kupić miód coraz częściej na półkach w sklepie czy wśród produktów w ofercie sklepów internetowych widzimy słoiczki pełne malutkich kuleczek o różnym zabarwieniu. Gdy weźmiemy taki produkt do ręki możemy się dowiedzieć, że jest to pyłek pszczeli. Jednak to nadal zbyt wiele nam niestety nadal nie mówi. Jest to stosunkowo nowy produkt, o zastosowaniu którego wiedzą tylko specjaliści działający w dziedzinie miodów. A warto rozszerzyć swoją wiedzę o informacje na temat pyłków.
Czym jest ten pyłek?
Pyłek ten to nic innego jak też sam żółty proszek produkowany przez kwiaty, i którym te są zapylane. Pszczoły magazynują go, ponieważ stanowi on ich cenny pokarm. Jest on bogaty w składniki odżywcze, dlatego jego właściwości są niezwykle cenne także dla nas. Dlatego tez warto wprowadzić ten produkt do codziennej diety.
Właściwości złotego proszku
Wieloletnie badania potwierdzają zbawienny wpływ pyłku na nasze zdrowie. Ma on nie tylko doskonale właściwości odżywcze ale także wzmacnia i reguluje apetyt jednocześnie pomagając w walce z dodatkowymi kilogramami. Ponadto wspiera regulację poziomu cukru we krwi. Stąd jest bezcennym elementem diety dla osób chorujących na cukrzycę. Pyłek może być cennym i smakowity dodatkiem do ciepłych i zimnych napojów. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do gorącej herbaty w zimne wieczory, czy do orzeźwiające wody z owocami jak sposób na podciągniecie i wzbogacenie smaku. Warto zauważyć, że dzięki tym właściwościom pyłek ma szerokie zastosowanie w takich przemysłach jak farmaceutyczny czy kosmetyczny. Od wielu lat kobiety zwracają uwagę na zbawienny wpływ produktów pochodzenia pszczelego na cerę czy skore dłoni.
Z tych właśnie powodów warto skorzystać z bezcennych właściwością pyłku jak i miodu. W końcu to nasze naturalne płynne złoto.
Choć sam pyłek jest nadal produktem, po który rzadko sięgamy warto wprowadzić to do codziennej diety. Jest to jedynie kwestia kreatywności w trakcie przygotowywania przekąsek czy całych posiłków.