O prozdrowotnych właściwościach buraków nie trzeba już nikomu przypominać. Są one bogate w szereg witamin, między innymi C, A, E oraz B, a także żelazo i kwas foliowy. Dodatkowo zawarty w nich błonnik ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy. Jednak buraczki to również walory smakowe i to właśnie przede wszystkim za to tak je uwielbiamy. Tarte buraczki to jeden z dodatków, po które sięgamy najchętniej. Można je z łatwością przyrządzić samemu i zamknąć w słoiki, by zachować je na dłużej w zdatnej do spożycia i przepysznej formie.
Przepis na pasteryzowane buraczki
Do przyrządzenia buraczków potrzebujemy w zasadzie jedynie tych właśnie warzyw. Poza tym potrzebna nam będzie armia słoików oraz wieczka. Do zrobienia pasteryzowanych, tartych buraczków potrzeba trochę czasu, dlatego najlepiej za jednym razem przyrządzić większą ilość. Zaczynamy od dokładnego umycia buraków, które następnie należy ugotować w łupinkach. Czas gotowania wynosi około godzinę. Po ugotowaniu i wystudzeniu łupinka będzie łatwo schodzić. Jeśli nie chcemy mieć bordowoczerwonych dłoni, warto zaopatrzyć się w rękawiczki na czas obierania. Przydadzą się one również później, bo buraczki trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte buraczki następnie trzeba umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Gotujemy je parę minut. Wciąż gorące, przekładamy do słoiczków i nakładamy wieczka. Teraz wystarczy buraczki pasteryzować, zagotowując słoiki w garnku z wodą. Przygotowane w ten sposób przetwory można przechowywać nawet cały rok i wciąż będą tak samo pyszne po otwarciu.