Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Ryby w diecie

Każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego jak dużą rolę w naszym codziennym funkcjonowaniu oraz samopoczuciu odgrywaj sposób naszego odżywiania. To właśnie nasze codzienne wybory w sklepie spożywczym oraz w naszej kuchni decydują o naszym stanie zdrowia oraz poziomie energii do działania. Wybierając zdrowe, nieprzetworzone produkty możesz pozytywnie wpłynąć na swój organizm powiększając przy tym jego możliwości. Warto wspomnieć o tym, że bardzo ważne w naszej diecie jest wybieranie odpowiednich produktów, które dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych makro i mikroelementów. Jednym z takich produktów są ryby, o których często zapominamy. Powinny one być stałą częścią naszego menu, ponieważ mają one wiele prozdrowotnych właściwości. Dziś zaproponujemy państwu przepis, w którym wykorzystujemy zdrowe ryby. Jest to pstrąg pieczony z masłem czosnkowym. Jest to zdrowa i pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Niezbędne składniki

Do wykonania naszego dania potrzebujesz 4 pstrągi do 250 g każdy np. tęczowe, opcjonalnie 200 g młodej marchewki, łyżeczka soli i pieprzu. W przygotowaniu masła czosnkowego wykorzystasz 2 łyżki miękkiego masła , 4 ząbki czosnku oraz pół łyżeczki pieprzu i mielonej gorczycy.

Sposób wykonania

Ryby opłucz dokładnie pod zimną wodą. Oczyszczone i wypatroszone ryby osusz ręcznikiem papierowym. Posól je i popieprz z obu stron. Natnij każdą rybę z jednej strony ostrym nożem – nacinaj je po ukosie w stronę głowy. Następnie przygotuj masło czosnkowe – do małego naczynia wrzuć miękkie masło, pieprz i gorczycę oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Przygotuj brytfankę, w której będziesz piec ryby. Wysmaruj ją odrobiną masła czosnkowego. Pozostałą jego część wetknij w nacięciach, które wykonałeś na powierzchni ryby. Ryby ułóż obok siebie – najlepiej na przemian. W przerwy między nimi włóż wcześniej lekko podgotowane marchewki. Przygotowane w ten sposób pstrągi piecz przykryte folią w piekarniku nagrzanym do 190 stopniu przez 30 min. Na ostatnie 5 minut pieczenia możesz zdjąć folię.