Ryba na obiad, kolację, czy proszone przyjęcie, to bardzo wdzięczny temat. Wystarczy tylko parę składników, aby całość nabrała oryginalnego, wyrazistego smaku! Proponowane poniżej danie-ryba zapiekana z pieczarkami to także ciekawa propozycji dla najmłodszych. Nie jeden rodzic wie, jak trudno jest nakłonić nasze pociechy, aby chociaż spróbowały nieco ryby. Ufamy, że ta propozycja sprosta wymaganiom wszystkich smakoszy, zatem do dzieła!
Niezbędne składniki :
-500 g filetów rybnych (może być parę różnych gatunków)
-2-3 dorodne cebule
-500 g pieczarek
-300 ml słodkiej śmietanki (30%)
-2 jaja kurze
-odrobina oliwy do smażenia
-200 g dowolnego, żółtego sera
-cytryna
-vegeta
-sól
-pieprz
Sposób wykonania:
1. Filety z ryby dokładnie umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Następnie skropić je sokiem z cytryny i przyprawić vegetą.
2. Cebulę obrać, umyć i pokroić w cienkie piórka.
3. Jaja roztrzepać na jednolitą masę . Następnie dokładnie obtoczyć w niej każdy kawałek ryby.
4. Rozgrzać oliwę na patelni. I usmażyć rybę równomiernie z każdej strony.
5. W niewielkim garnuszku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy do niej pokrojoną cebulę . Po kilku minutach dodajemy umyte i obrane pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Lekko mieszamy, aż cebula się cała zeszkli.
6. Rybę wykładamy na żaroodporne naczynie. Wykładamy na filety usmażoną cebulkę z pieczarkami.
7.Zalewamy całość śmietanką wymieszaną z żółtym serem. Można również użyć tutaj tylko śmietany, a ser dodać tylko na wierzchnią warstwę. Wybór należy do wykonującego danie kucharza.
8. Całość umieszczamy w piekarniku na 30-35 minut. Piec w temperaturze 190 stopni. Na około 10 minut przed wyciągnięciem, wielbiciele sera mogą dołożyć na wierzch jeszcze jedną warstwę.
To wszystko! Ten łatwy przepis sprawi, że ryba zapiekana z pieczarkami będzie królowała nie tylko od święta w Twoim domu! Jest to również danie, które z powodzeniem można wykorzystać podczas uroczystości rodzinnych, niezobowiązującego spotkania z przyjaciółmi, a nawet jako….danie wigilijne!
Smacznego!