Pomidory znajdują bardzo szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Oprócz cennych wartości odżywczych i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania są cenione również za pyszny smak. Często jednak zastanawiamy się, w jaki sposób wykorzystać te warzywa tak by było to korzystne dla nas i naszej rodziny. Pomidory nawet w dużych ilościach nie zmarnują się jednak ponieważ możemy przyrządzić z nich wiele pyszności. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z pomidorów to ten artykuł jest dla Ciebie.
Klasyczna zupa
Szczególnie popularna jest zupa pomidorowa – można ją podawać z makaronem, z ryżem albo z kluseczkami. Jeżeli tradycyjna pomidorowa komuś nie smakuje to znaczy, że nigdy nie jadł zupy przyrządzonej we właściwy sposób. Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej rozpoznawalnych zup kuchni polskiej a każda pani domu ma własny przepis na nią – często przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ogromną rolę w podaniu zupy pomidorowej odgrywają aromatyczne zioła i przyprawy.
Rozmaite przetwory
Świetnym pomysłem są różnorodne przetwory przygotowywane z pomidorów. Domowy przecier pomidorowy, koncentrat na zupę a nawet sok – czemu nie! Przygotowując je samodzielnie zyskujemy gwarancję, że są bez konserwantów i wyłącznie z naturalnych składników. Sok pomidorowy jest bardzo zdrowy i szczególnie poleca się go do picia osobom będącym na diecie.
Pomidory możemy również zamarynować lub ukisić – stanowią zdrową i wyrazistą przekąskę do dań głównych.
Szczególnie zaś warto przygotować domowej roboty sos pomidorowy lub ketchup – te wyroby przydadzą się w kuchni gdy chcemy przygotować dania włoskie takie jak pizza, lazania lub spaghetti. Ketchupu natomiast użyjemy do różnych dań i kolacji, również na zimno.
Przekąska na stół
Pomidory stanowią idealną przekąskę i przystawkę do podania na stół podczas każdego przyjęcia. Podane na surowo z niewielką ilością soli będą znakomitym i zdrowym dodatkiem do dań mięsnych. Można je także podać ze śmietaną i cebulą. Większe okazy można wykorzystać do przygotowania pomidorów faszerowanych – na przykład z nadzieniem z ryżu, pieczarek i majonezu.