Od czasu pandemii wirusa COVID-19 popularne stały się domowe wypieki chleba. Nie jest to dziwne, ponieważ powszechny lockdown dał możliwość zajęcia się tą czasochłonną czynnością. Pieczenie własnego chleba jest bardzo satysfakcjonujące, jednak wymaga czasu i odpowiedniej ilości uwagi. Jednak osobiście uważam, że warto jest poświęcić się pieczeniu chleba, ponieważ efekty bywają powalające i znacznie przewyższają jakością pieczywo, jakie możemy kupić w piekarni.
Rodzaje chleba
Najłatwiejszy do upieczenia jest zwykły chleb pszenny pieczony na drożdżach. Tego typu chleb można także upiec na zakwasie pszennym. Aby uzyskać zakwas pszenny należy w pierwszej kolejności wytworzyć zakwas żytni, następnie odmierzyć jego niewielką ilość i stopniowo podkarmiać mąką pszenną. W ten sposób zakwas powoli zamieni się z żytniego na pszenny. Pszenny zakwas również idealnie nadaje się do wypiekania pysznej pizzy na zakwasie, którą można udekorować w dowolny sposób. Bułki, rogale, bagietki i ciabatty to wypieki, które robi się na drożdżach. Jednak chleby najlepsze są na zakwasach. Do chleba pieczonego na zakwasie dobrze jest dodać miód, maślankę lub piwo, aby wzbogacić i urozmaicić jego smak.
Nietypowe rodzaje chleba
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że chleb nie musi być pieczony tylko i wyłącznie z mąki żytniej lub pszennej. Można przykładowo upiec chleb gryczany z czosnkiem i chrzanem, który zachwyci swoim bogatym smakiem i aromatem. Chleby można piec także z mąki kukurydzianej oraz można do nich dodawać ziemniaki, które zostaną nam z obiadu. Kiedy już zaczniesz wypiekać swój pierwszy chleb, wówczas możesz zacząć eksperymentować i szukać nowych sposobów, na wykonanie jeszcze ciekawszych i bardziej smakowitych wypieków.
Z niezjedzonego chleba można zrobić bułkę tartą lub kruszonkę. Kruszonkę taką można dodatkowo uwędzić, jeśli będziemy trzymać ją nad dymem ogniska. Wędzona kruszonka będzie doskonałym dodatkiem do zup, który zdecydowanie wzbogaci ich smak dodając nutkę smaku umami.